Хмільницкий район - прапор
Хмільницька районна державна адміністрація
Офіційний сайт
15 листопада 2018 року
для людей з обмeженими можливостями

Заходи щодо попередження отруєнь дикорослими грибами

12.07.2018 Кількість переглядів: 57

Кожного року санітарні лікарі попереджають населення про небезпеку отруєння грибами, але захворюваність і летальність при цьому не зменшуються.

Токсини грибів по-різному діють на організм, викликаючи відповідні наслідки.

Отруєння грибами залежить від характеру вегетації грибів, тому має чітко виражений сезонний характер, як правило, з травня по жовтень, іноді, в теплі роки, в листопаді. 

Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Це гриб з гепатонефротоксичною дією: при вживанні його в їжу страждають печінка, нирки, епітелій кишечника та ЦНС. Умовно-їстівними грибами також можна отруїтися при неправильному їх приготуванні, таке отруєння часто виявляється гастроентерологічною симптоматикою.

Діти сприйнятливіші до дії токсинів грибів. Це пов'язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості з'їдених грибів, у дитини на одиницю маси тіла доводиться вища концентрація токсину.

Перші симптоми отруєння грибами: біль в животі, нудота, блювота, діарея, зневоднення організму.  Якщо ці симптоми виражені особливо сильно, а допомога не надана своєчасно, то пацієнт може загинути.

При отруєнні грибами гастроэнтеротропної дії захворювання виявляється через 2-3 години після вживання грибів і зазвичай обмежується явищами гастроентероколіту. При отруєнні грибами з гепатонефротоксичною дією перші симптоми отруєння розвиваються не раніше, ніж через 6 годин з моменту вживання, іноді через 8-10 годин, рідше – 2-3 доби.

По особливостях перебігу захворювання можна з великою часткою ймовірності припустити, якими грибами отруїлася людина, і на основі цього розробити найбільш ефективну тактику лікування. 

На сьогоднішній день ситуація із отруєннями людей в області дикорослими грибами є ускладненою. З початку 2018 року з приводу отруєння грибами в медичні заклади звернулось четверо осіб. Випадки зареєстровані в Крижопільському, Калинівському, Шаргородському районі та м. Вінниця. 

Слід відмітити, що в основному, мали місце отруєння грибами, зібраними в лісах та лісосмугах. Причиною отруєння стало збір та вживання невідомих грибів та недотримання технології приготування страв (гриби лише просмажувались, засолювались і т.д.). 

З метою профілактики отруєнь грибами Головне управління Держпродспоживслужби щорічно виносить це питання на слухання Комісії з питань техногенно-екологічної  безпеки та надзвичайних ситуацій ОДА.  

На виконання рішення комісії з питань ТЕБ та НС від 13 листопада 2017 року здійснено ряд заходів: 
В усіх районах області  проведені засідання комісій, де затверджено плани заходів по профілактиці отруєнь грибами. 

Директорам ринків та муніципальній поліції м. Вінниці надіслані рекомендаційні листи щодо посилення контролю за реалізацією товарів на ринках міста, недопущення реалізації грибів без результатів ветеринарно-санітарного контролю та у невстановлених для торгівлі місцях.
Головним Управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області розроблено та розповсюджено серед населення пам’ятку щодо профілактики отруєнь грибами.
Постійно проводиться санітарно-освітня робота з населенням з використанням засобів масової інформації. 

Але без усвідомлення кожною людиною того, що дикорослі гриби, в першу чергу, повинні розглядатися як продукти високого ризику небезпеки не тільки для здоров’я, а й для життя, ситуація не зміниться.

Тому, закликаємо Вас утриматися від споживання цього сумнівного продукту! А якщо хочеться відчути смак грибів - споживайте шампіньйони!


Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області
 


E-Mail: *

Пароль: *


Ще не зареєстровані? Реєстрація