Мило та антисептики: особливості використання

07.05.2021 Кількість переглядів: 298
Цікавий факт: медичні працівники частіше виконують гігієнічну обробку рук після контакту з пацієнтом, аніж до нього.
Хоча тільки виконання повної практики гігієнічної обробки рук медиками убезпечить і їх, і пацієнтів від внутрішньолікарняного інфікування
Нагадуємо медпрацівникам, що спиртовмісним антисептиком потрібно обробляти руки у таких випадках:
- перед контактом з пацієнтом;
- перед стерильною/асептичною процедурою;
- після можливого контакту з біологічними рідинами пацієнта;
- після контакту з пацієнтом;
- після контакту з поверхнями в зоні пацієнта (радіус одного метра навколо пацієнта).
І це ще не все !
Тривалість гігієнічної обробки рук спиртовмісним антисептиком має складати 30 секунд. Диспенсери з антисептиком необхідно розміщувати в безпосередній близькості до місця проведення догляду за пацієнтом.
Що стосується обробки рук милом, то тут теж є свої правила:
мити руки водою з милом необхідно:
- після приходу на роботу та перед тим, як йти додому,
- після відвідування вбиральні,
- перед прийомом їжі, в разі якщо шкіра рук видимо забруднена та якщо ви проводите догляд за пацієнтами, інфікованими/колонізованими мікроорганізмами нечутливими до антисептика (наприклад, спороутворюючі бактерії, норовіруси);
уникайте використання гарячої води, багаторазових рушників, твердого мила й електросушарок!
- Тривалість миття рук водою з милом має складати близько 40–60 секунд.
Розмістіть нагадування щодо правильного виконання процедури миття рук водою з милом біля рукомийників . Це підвищить прихильність працівників та ефективність програм із гігієни рук.
P.S. Правильно виконана обробка рук спиртовмісним антисептиком або процедура миття рук водою з милом фактично є ідентичними з позиції ефективного видалення мікроорганізмів зі шкіри рук, тому мають виконуватися за визначеними показаннями. Вода з милом і спиртовмісний антисептик для рук не повинні використовуватися одночасно!