Про стан захворюваності населення в Хмільницькому районі

19.03.2018 Кількість переглядів: 519
Саме про це проінформувала учасників щотижневої наради сьогодні, 19 березня, в.о. начальника Хмільницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Алла Чорна.
Санітарно-епідемічна ситуація,на сьогодні, на території області та району, як і в цілому по країні, залишається напруженою та нестабільною. В 2017 році на території області зареєстровано 5 спалахів ГКІ в т.ч. 3 спалахи сальмонельозу – постраждало 60осіб, з них 20 дітей.
Спостерігається активізація епідемічного процесу з захворюваності на ВГА. В 2017році рівень захворюваності зріс в 1,6раз, діагноз встановлено 82 особам.
Ускладнилась епідемічна ситуація з захворюваності ботулізмом. В області зареєстровано 10 випадків, постраждало 12 осіб, 1 випадок летальний.
У 46 випадках встановлено отруєння людей дикорослими грибами, постраждало 70 осіб. Даний показник є найвищим за всі роки реєстрації даного захворювання.
На території Хмільницького району рівень інфекційної захворюваності, без урахування грипу та ГРВІ, впродовж 2017року, в порівнянні з 2016роком, зріс на 14,04%. Зареєстровано 18 нозологічних форм, якими перехворіли 9774 особи, питома вага дітей складає 47,6%. Спалахи інфекційних хвороб, пов’язаних з об’єктами епідемічного ризику та в побуті не виникали.
Найбільш негативний вплив, на стан здоров’я населення району, мали грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, їх частка в структурі інфекційних захворювань склала 96,6%.
В структурі інфекційної патології найбільш значну частку склали кишкові інфекції – 54,6%, короста – 11,0%, туберкульоз органів дихання – 7,6%, педикульоз – 7,0 %, інфекції, що передаються переважно статевим шляхом – 3,0%, інфекції, що передаються повітряно-крапельним шляхом – 1,8%.
Захворюваність гострими кишковими інфекціями, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, знизилась на 5,5%.
На дизентерію захворіла 1 особа, рівень захворюваності сальмонельозом знизився на 24, 0%, захворюваність вірусним гепатитом «А» зросла більше ніж у 3 рази.
В ході епідеміологічних розслідувань гострих кишкових інфекцій встановлено, що основним фактором передачі збудників гострих кишкових інфекцій були харчові продукти – 100%, серед яких продукти домашнього походження склали – 27,8%, продукти придбані на ринку – 31,7%, придбані в магазині – 35,0%. Основним шляхом передачі вірусного гепатиту «А» був контактно - побутовий.
Епідемічна ситуація з особливо небезпечних та зооантропозних інфекцій, з початку року, не ускладнювалась. Не реєструвались випадки захворювань серед людей на сказ, сибірку, бруцельоз, туляремію, ієрсініоз, лептоспіроз та холеру тощо.
Епідситуація з інфекційних захворювань, які керуються засобами специфічної профілактики, була стабільною. Впродовж поточного року в районі не реєструвалися випадки захворювання на дифтерію, краснуху. Зареєстровано 2 випадки кору. За даними МОЗ України спостерігається циклічне зростання даного захворювання.
Рівень захворюваності на туберкульоз органів дихання, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшився на 16,8%. Всього з початку року було зареєстровано 25 нових випадків туберкульозу органів дихання, що на 4 випадки більше ніж в 2016 році.
З початку поточного року за антирабічною допомогою, з приводу укусів та ослинення тваринами, звернулося 99 осіб. У 76,7% випадках – отримані від собак, з них 16 випадків – бродячими та безпритульними, решта укусів спричинені котами; в 4 випадках - отримані від скажених тварин, всі потерпілі отримали повний курс антирабічних щеплень.
Разом з цим, спостерігається погіршення стану здоров'я серед дорослого та дитячого населення спричинених не інфекційними хворобами. За науковими даними, з року в рік, здоров’я дітей погіршується. Більше половини дошкільнят мають хронічну патологію - 60,5% хвороби органів дихання; 57,0% - зміни опорно-рухової системи; 36,0% - серцево-судинної; 11,0% - ендокринні порушення; ожиріння – 39%. Це свідчить про те, що умови життя і виховання малечі ніяк не сприяють збереженню здоров’я.
У структурі поширеності захворюваності дітей від 0 до 14 років, по Вінницькій області, на першому місці знаходяться хвороби органів дихання; друге місце – хвороби кістково-мязової системи; третє місце – хвороби ока; четверте, п’яте місця – хвороби ендокринної системи та хвороби крові відповідно; на шостому місці – хвороби органів травлення.
Звертає на себе увагу виникнення у дітей у віці 7 -17 років захворювань, які були притаманні дорослій людині – остеохондроз, артеріальні гіпертензії, атеросклероз, запальні процеси статевих органів.
В структурі поширеності хвороб 95,0 % становить соматична патологія і тільки 5,0% - інфекційна.
Динаміка збільшення показників патологічних уражень залишається на високих рівнях. За рік навчання в школі зниження гостроти зору збільшилась з 3,6 %до 5,2%, порушення осанки з 2,4% до 5,2%, сколіозу – з 0,7% до 1,7%.
Зниження гостроти зору у дітей, за період навчання, пов’язане з інтенсивністю навчання, перевтомою органів зору, недостатнім рівнем освітленості та неконтрольованим використанням комп’ютерної техніки, мобільних засобів зв’язку.
Зростання кількості сколіозів, за 11 років навчання, зростає майже в 50разів і становить 5,%. Погіршення осанки збільшується в 11разів. Це також пов’язане з інтенсивністю навчального процесу, тривалим сидінням за партою, яка не відповідає анатомо-фізіологічним особливостям дитини, недостатнім руховим режимом школярів, як в школі, так і в домашніх умовах.
Одним із заходів, який надасть можливість контролювати санепідситуацію, та сприятиме зміцненню та збереженню здоров’я населення, своєчасність проведення профілактичних заходів, включаючи проведення комісійних обстежень суб’єктів господарювання, в першу чергу підвищеного епідемічного ризику, за участю представників влади, фахівців управління Держпродспоживслужби, інших зацікавлених служб, із залученням громадських організацій.
Вирішення питань водопостачання, відведення та очищення стічних вод; здійснення контролю за якістю питної води; вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів, знешкодження та захоронення трупів тварин; організація благоустрою населених пунктів; залучення трудових та матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; затвердження схем санітарної очистки населених пунктів та впровадження систем роздільного збирання побутових відходів; недопущення стихійної торгівлі харчовими продуктами; дотримання операторами ринку, які здійснюють виробництво, транспортування та реалізацію харчових продуктів, вимог санітарно-ветиринарного законодавства; дотримання вимог санітарного законодавства на об’єктах, що мають важливе соціальне значення, зокрема, навчально - виховних закладів, закладів оздоровлення для дітей, об’єктів водопостачання, закладів громадського харчування тощо – створять безпечні умови життєдіяльності людей та забезпечать стабільну саепідситуацію в районі.